یزدفردا -صادقی :قالیباف به عنوان کاندیدایی مطرح است که می تواند شکاف بین جوانان دوستدار مظاهر جدید غربی و تندروهایی که از نفوذ غرب در هراسند را پر کند. وی به حدی مذهبی است که همسرش با غریبه ها دست نمی دهد و در عین حال از علاقه گسترده بسیاری از ایرانی به سبک زندگی غربی آگاه است.
 روزنامه «بوستون گلوب» در گزارشی با اشاره به افتتاح برج میلاد در دوران ریاست محمد باقر قالیباف بر شهرداری تهران نوشت: "تکمیل یکی از بلندترین برج های مخابراتی جهان که بخش عمده پیشرفت خود را مدیون قالیباف، شهردار تهران است می تواند نشانه این باشد که نبرد ریاست جمهوری ایران قبلاً آغاز شده و قالیباف در انتخابات خردادماه آینده رقیب اصلی محمود احمدی نژاد خواهد بود."
به گزارش عصر ایران :این روزنامه آمریکایی در خصوص انتخابات آینده ریاست جمهوری ایران نوشت: "مقامات شهری تهران تردید ندارند که تکمیل برج میلاد بیشترین اعتبار را نصیب قالیباف کرده است. هرچند ساخت این برج از سال ها قبل آغاز شد اما نمودارهای موجود در یک بروشور رسمی نشان می دهد روند ساخت و تکمیل برج میلاد در دوره قالیباف نسبت به دوران شهردار قبلی تهران – احمدی نژاد – تسریع شده و این می تواند نشانه ای باشد که رقابت های ریاست جمهوری ایران عملاً آغاز شده و قالیباف که مدافع بهبود روابط با غرب است رقیب اصلی احمدی نژاد در انتخابات آتی خواهد بود."
به نوشته بوستون گلوب، سبک تهاجمی احمدی نژاد نسبت به غرب که در حوادثی چون خودداری کشور از تعلیق برنامه هسته ای و تقاضا برای نابودی اسرائیل نمود پیدا می کند باعث ناخرسندی کشورهای غربی شده و از این رو شکست احمدی نژاد، حتی توسط شخصی چون قالیباف با استقبال بسیاری در غرب روبرو خواهد شد.
این روزنامه آمریکایی انتخابات آینده ایران را مایه امیدواری غرب به بروز تغییرات گسترده در ایران تعبیر کرده و به نقل از «سوزان مالونی»، یک عضو ارشد موسسه پژوهشی بروکینگز در واشنگتن، می نویسد: "پیروزی هریک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران از اهمیت شایانی برخوردار خواهد بود. این انتخابات فرصتی را فراروی ما قرار می دهد که یا شاهد ادامه روند منفی باشیم یا اینکه ایرانی ها سیاست های خود را کنار بگذارند و جو نسبتاً تازه ای برای «تغییر» پدیدار شود."
براساس این گزارش ایران نسبت به اکثر کشورهای منطقه از آزادی های سیاسی بیشتری برخوردار است و روسای جمهور این کشور با رای مستقیم مردم برای یک دوره چهارساله انتخاب می شوند.
اکنون از نظر بسیاری از ایرانی ها سئوال این نیست که ایجاد تغییرات لازم است یا خیر، بلکه سئوال این است که این تغییرات با چه سرعتی و در چه زمانی رخ می دهد.
بوستون گلوب در ادامه از برگزاری نشست هایی بین نامزدهای احتمالی هر دوجناح سیاسی ایران برای اجماع بر روی یک نامزد واحد در انتخابات آینده خبر داده و می نویسد: "هرچند احمدی نژاد همچنان از محبوبیت سابق نزد قشر پایین جامعه برخوردار است اما وجهه وی نزد برخی اصولگرایان به سبب اقتصاد ناخوش کشور مخدوش شده و این در حالی است که اصلاح طلبان نیز از مدت ها پیش به اوضاع آزادی های اجتماعی و تصویر نامطلوب و مقابله جویانه ایران در غرب ایراد می گرفتند. از این رو تلاش های غیرمعمولی برای متحد کردن هر دو جناح اصولگرا و لیبرال ها (اصلاح طلبان) پشت سر یک کاندیدای توافقی با هدف غلبه بر احمدی نژاد شکل گرفته است."(طرح وحدت ملی)
یک سیاستمدار نزدیک به این نشست ها که نخواست نامش فاش شود به بوستون گلوب گفت: "برای اولین بار، گروه های چپ گرا (اصلاح طلبان) و راست گرا (اصولگرایان) گردهم آمده اند، آنها به این نتیجه رسیده اند که اگر خواهان تغییر هستند باید با هم تعامل کنند."
به ادعای بوستون گلوب، قالیباف یکی از افراد شرکت کننده در این نشست هاست؛ فردی که از سویی خود را به عنوان یک کاندیدای مدافع تغییرات تدریجی که می تواند دل جوانان را بدست آورد جلوه داده و از سوی دیگر با سابقه جبهه و جنگ حسن نیت خود را نسبت به اصولگرایان نشان داده است.
این گزارش مدعی است: "افرادی چون محسن رضایی، فرمانده سابق سپاه، اعضای حزب موتلفه و سیاستمداران نزدیک به محمد خاتمی نیز از جمله شرکت کنندگان در این نشست ها بوده اند."
به نوشته بوستون گلوب مشخص نیست این نشست ها چه نتیجه ای دربرخواهد داشت. اصلاح طلبان و اصولگران به جز طرح عبور از احمدی نژاد، نقاط اشتراک کمی دارند. با این حال ناظران سیاست های ایران معتقدند اخبار منتشره در این خصوص دلگرم کننده است.
«احمد صدری» استاد جامعه شناسی در کالج «لیک فارست» در ایلینویز گفت: "دموکراسی ایرانی در حال تحول و توسعه است، جناح های سیاسی به این نتیجه رسیده اند که باید مذاکره کنند."
کارشناس موسسه بروکینگز نیز گفت: "شما می توانید شاهد پیشرفت در اوضاع باشید. ما به وضعیتی نزدیک شده ایم که در آن ایران از جناح های سیاسی تمام عیار و کامل برخوردار شده که دارای برنامه های مشخص، رهبری مشخص و حوزه های انتخاباتی معین هستند."
این گزارش می افزاید: "قالیباف به عنوان کاندیدایی مطرح است که می تواند شکاف بین جوانان دوستدار مظاهر جدید غربی و تندروهایی که از نفوذ غرب در هراسند را پر کند. وی به حدی مذهبی است که همسرش با غریبه ها دست نمی دهد و در عین حال از علاقه گسترده بسیاری از ایرانی به سبک زندگی غربی آگاه است."
صدری، یک روزنامه نگار نشریات اصلاح طلب می گوید: "مردم معتقدند قالیباف یک کاندیدای مناسب است و جوانان او را می پسندند."
امسال قالیباف به اجلاس جهانی اقتصاد در سوئیس سفر و همایش شهرداران آسیایی را در برج میلاد میزبانی کرد. وی همچنین به عنوان یکی از 11 نامزد نهایی جایزه شهرداران برتر 2008 جهان انتخاب شد.
براساس این گزارش روابط با آمریکا به یکی از مولفه های کلیدی در انتخابات خردادماه ایران تبدیل شده و این در حالی است که احمدی نژاد با وجود اظهارات ضدآمریکایی به عنوان تنها کاندیدایی مطرح است که از قدرت کافی برای ازسرگیری روابط با واشنگتن برخوردار می باشد.
تقی دژاکام، معاون سردبیر یک روزنامه اصولگرای ایرانی می گوید: "معتقدم احمدی نژاد از قدرت کافی برای برخورد با دولت آمریکا برخوردار است و آمریکایی ها خرسند خواهند شد که با چنین فرد قدرتمندی گرداگرد یک میز دست و پنجه نرم کنند. اصلاح طلبان برای ازسرگیری روابط خیلی چیزها را از دست دادند."
اقتصاد نیز می تواند برگ برنده دیگری در انتخابات آینده ایران باشد کمااینکه تحریم های بانکی آمریکا  و سقوط قیمت نفت خزانه دولت ایران را خالی کرده و قالیباف در گذشته منتقد سیاست های اقتصادی احمدی نژاد از جمله توزیع ثروت در بین فقرا بوده است.
بوستون گلوب در پایان نوشت: "رقابت بین این دو تن (قالیباف و احمدی نژاد) علنی شده است به طوری که احمدی نژاد تابستان امسال چاپ یک روزنامه متعلق به قالیباف را ممنوع کرد."
«میر جوادان فر» یک تحلیل گر خاورمیانه معتقد است: "قالیباف یک رقیب دشوار و سرسخت در انتخابات آینده خواهد بود."
یزدفردا
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا